Home page > Cégünkről > B Corp
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data

Tegyünk együtt azért, hogy jobban legyen a világ.

A Chiesi a legnagyobb globális gyógyszeripari csoport, amely elnyerte a magas társadalmi és környezeti normákat elismerő B Corp tanúsítványt. Ez egy olyan eredmény, amelyre büszkék lehetünk, mégis inkább természetes érzés: a másokkal való törődés az egészségtudomány alapjaként mindig is munkánk középpontjában állt.

 
 
Elkötelezettségünk a fenntarthatóság iránt

A fenntarthatóság mindig fontos volt a Chiesi számára, ma azonban már stratégiai tervünk része. Ez azt jelenti, hogy elkötelezettek vagyunk a betegek életminőségének javítása, a bolygó és lakóinak védelme, közösségünk támogatása, munkatársaink fejlődésének elősegítése és a munkánk maximális átláthatóságának biztosítása mellett. Ennek a folyamatnak a részeként úgy döntöttünk, hogy Benefit Corporation leszünk, ami egy innovatív jogi forma és kettős cél elérését teszi lehetővé számunkra: nem csupán részvényeseink számára teremtünk értéket, hanem a közjót is szolgáljuk. A vállalaton belül elindítottuk a „We Act - Actively Care for Tomorrow” (Cselekszünk – aktívan gondoskodunk a jövőről) nevű fenntarthatósági programot, amely a Chiesi valamennyi munkatársának összehangolt erőfeszítéseit igényli.

 

 

További információk a fenntarthatósági programunkról

Globális erőfeszítés 


A B Corp tanúsítványunk valóban egy globális kollektív eredmény volt 2019-ben. 2018 óta 28 tagvállalatunk vett részt az önértékelési és fejlesztési folyamatban. A szabványosított értékelési kritériumok alkalmazásával sikerült meghatározni a lehetséges fejlesztési területeket az egész vállalatban, és kialakítani a bevált gyakorlatokat, amelyeket kiterjesztünk minden tagvállalatunkra világszerte. Egy egész évet szenteltünk a vállalati és helyi fejlesztésekre vonatkozó intézkedések meghatározására, amelyekbe több tucat munkatársat vontunk be az országos csapatokból.

Mi a B Corp?


A B Corp-ok olyan vállalatok, amelyek egyensúlyban tartják a nyereséget és a célokat, megfelelnek a legmagasabb szintű társadalmi és környezeti teljesítmény, a nyilvánosság előtti átláthatóság és a jogi elszámoltathatóság követelményeinek. A B Corp mozgalom 64 országban több mint 2700 vállalatot foglal magában, amelyek közös célja, hogy az üzletet nemes célok elérésére használja. B Corp tanúsítvány megszerzéséhez a vállalatnak el kell érnie a minimális pontszámot a B Impact Assessment nevű hatásvizsgálatban, amely szigorúan értékeli a vállalat munkavállalókra, ügyfelekre, közösségre és környezetre gyakorolt hatását. A B Corp vállalatok kötelesek éves átláthatósági jelentést is közzétenni.

Benefit company is vagyunk

2016 óta Olaszország az első helyet foglalja el világszerte, és az Egyesült Államok után az első ország volt, amely bevezette a Benefit Company nevű új jogállást, amely szilárd alapot képez a vállalat küldetésének összehangolásához és védelméhez, a hosszú távú megosztott érték létrehozása mellett. A Chiesi 2018-ban érte el a Benefit Company státuszt az olasz 208/2015. sz. törvény értelmében, beépítve alapszabályába a betegeket, a közösséget, alkalmazottait, beszállítóit és működési környezetét érintő 4 konkrét célt, valamint egy általánosabb célt, amely a közjót szolgálja.

 

A Benefit minősítésű vállalatok az egyik legfejlettebb modellt képviselik a pozitív társadalomra és környezetre gyakorolt üzleti hatás szempontjából. Olyan profitorientált vállalatokról van szó, amelyek üzleti célkitűzésének kettős célja van: értékteremtés mind a részvényesek, mind az érdekeltek számára. Ezek együttesen alkotják a „Célorientált vállalkozások” globális mozgalmát, amelynek célja egy fejlettebb gazdasági paradigma szélesebb körű terjesztése, amelyben a vállalatot a társadalom és a bioszféra megújulása szempontjából kulcsszereplőnek tekintik. A Benefit Company mozgalom célja az összes vállalat közötti egészséges verseny előmozdítása, mivel a működésüket ugyanazon viszonyítási alap szerint vizsgálják és értékelik: a társadalomra és a bolygóra gyakorolt pozitív hatásuk, valamint pénzügyi eredményeik alapján.

 

A Benefit minősítésű társaságoknak emellett éves hatásjelentést kell benyújtaniuk, amelyben megjelölik a társaság alapszabályában meghatározott konkrét üzleti célokkal kapcsolatos célkitűzéseket. Ide kattintva elérhető a 2019-es Fenntarthatósági jelentésben szereplő Chiesi Farmaceutici S.p.A Hatásjelentés.