Home page > Cégünkről > Történelmünk
 

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data
 • Az úttörő korszak

  1935-1955

  A vállalatot 1935-ben Parmában alapította egy kutatói ambíciókat tápláló vegyész, Giacomo Chiesi, aki megvásárolta a Laboratorio Farmaceutico Parmense vállalatot, elindulva ezzel a vállalkozói pályán.

  A laboratórium a negyvenes évek elején kezdett terjeszkedni és külföldre – Eritreába és Ausztriába – exportálni. A háború kitörése miatt azonban 1944-ben a gyár egy része megsemmisült egy bombázás során, emiatt mindenféle tevékenységet beszüntettek a háború végéig. 

  A laboratórium újraindítása után felvették első tudományos munkatársukat, és a Chiesi piacra dobta első penicillin alapú kenőcsét. E sikerre építve Giacomo Chiesi földterületet vásárolt az első valódi gyár felépítéséhez. Az új gyógyszergyár 1955-ben nyílt 50 alkalmazottal, és sikeres gyógyszerekből álló széles termékválasztékot épített ki.

 • Iparosítás

  1965-1979

  1966-ban Giacomo Chiesi átadta a termelés irányítását két fiának, Albertónak és Paolónak. Ekkor a Chiesi Farmaceutici ugyan kisvállalat volt még, de már a nemzetközi piac felé tekintett.

  Alberto és Paolo folyamatos bővítésbe és nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, melynek keretében a hetvenes évek végén Brazíliában megnyitották az első külföldi irodát. Az 1979-es év jelentős fordulópont volt a vállalat történetében, ekkor bocsátották ugyanis piacra az asztma, allergiás rhinitis és légúti gyulladás kezelésére javallt, inhalációs kortikoszteroid készítményt amely Magyarországon már nincs forgalomban. A beklometazon-dipropionát hatóanyag-tartalmú gyógyszer sikerének hatására a Chiesi Farmaceutici elkötelezte magát a légúti betegségek kezelése felé.

 • Nemzetközi jelenlét és a harmadik Chiesi generáció

  1980-2014

  A beklometazon-dipropionát hatóanyag-tartalmú gyógyszer sikere után a Chiesi érdeklődése a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek felé fordult. A brazíliai hídfő kiépítése után közel tíz évvel a Chiesi Vállalatcsoport továbbra is erőteljesen terjeszkedik a nemzetközi piacon, mind Európában, mind más kontinenseken. 1987 óta a Chiesi a következő országokban nyitott leányvállalatokat: Pakisztán, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Egyesült Királyság, Ausztria és a kelet-európai országok, Egyesült Államok, Németország, Észak-Afrika (Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia), Törökország, Bulgária, Kína és a skandináv országok. A légúti és kardiovaszkuláris terápiás területre összpontosító korai Chiesi légúti és kardiovaszkuláris gyógyszerei mellett megjelennek a neonatológiai és mozgásszervi érrendszerre ható szerek is.

  Ebben az időszakban került bevezetésre a Modulite® technológia, új hajtóanyag kombinációt tartalmazó, extrafinom részecske méretű gyógyszer bevitelére képes, túlnyomásos és száraz por alapú inhalációs eszköz. 2008-ban a Chiesi úttörőként lépett a regeneratív orvoslás területére a Holostem Advanced Therapies Ltd megalapításával, majd 2013-ban a Zymenex nevű dán biogyógyszerészeti cég felvásárlásával belépett a biotechnológiai piacra, és ezzel a biogyógyszerészeti iparág innovációs élvonalába pozicionálta magát.

 
 • History